• Εγγραφείτε στο δελτίο νέων μας

English

  • Sign up in our newsletter

Photo gallery

Αρχαιολογικός Χώρος Παλαιού Γυναικόκαστρου

Ανασκαφή που έγινε τον Αύγουστο του 1984 από την ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, στη ΝΑ πλευρά κάτω από το κάστρο έφερε στο φως ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα. Αφορμή για την ανασκαφή στάθηκε η βαθειά άροση με την οποία ήρθαν στο φως τεφροδόχα αγγεία με χάλκινα κτερίσματα που ανήκουν στους κατοίκους του οικισμού. Συγκεκριμένα πρόκειται για το νεκροταφείο του οικισμού που έχει τη μορφή ενός μεγάλου τύμβου από λιθοσωρό που καλύπτει τεφροδόχα αγγεία.

Στην ανασκαφή του 1984, έγιναν τρεις τομές και βρέθηκε μια ταφή και 70 περίπου αγγεία που περιείχαν ισάριθμες καύσεις νεκρών. Τα περισσότερα ήταν αμφορείς οινοχόες που είχαν για κάλυμμα μικρότερα αγγεία, συνήθως σκύφους. Η διακόσμησή τους είναι απλή, σχεδόν γεωμετρική, δηλαδή οριζόντιες αυλακώσεις στο σώμα ή χαρακτά τρίγωνα σε ακτινωτή διάταξη γύρω από το λαιμό, αλλά υπάρχουν και πολλά ακόσμητα.

Εντύπωση προκαλεί η ποικιλία των κτερισμάτων που συνόδευαν τους νεκρούς, ίσως ενδεικτική του φύλου τους. Σε μια κατηγορία ανήκουν κοσμήματα, όπως χάλκινα σπιράλ βραχιόλια, δακτυλίδια με διπλή σπειροειδή απόληξη, περιλαίμια από στριφτό σύρμα, καθώς και ένα πλήθος από χάλκινα εφηλοειδή επίχρυσα αντικείμενα που θα πρέπει ν' αποτελούσαν διακόσμηση ενδυμάτων. Στην κατηγορία αυτή ξεχωρίζει ένα μοναδικό μικρό χρυσό δακτυλίδι.

Σε μια άλλη κατηγορία ανήκουν τα σιδερένια όπλα, συνήθως ξίφη και μαχαιρίδια που προφανώς ανήκουν σε άνδρες. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι χάλκινοι διπλοί πέλεκεις που βρέθηκαν στην ανασκαφή και θυμίζουν αντίστοιχους από την μινωική Κρήτη.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Συντεταγμένες: 40.941540, 22.736778
Show Street View

Προσφορές Εμπειρίας

Log in

create an account