• Εγγραφείτε στο δελτίο νέων μας

English

  • Sign up in our newsletter

Photo gallery

Κιλκίς, Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Στον λόφο του Αγίου Γεωργίου του Κιλκίς, σώζεται η μεταβυζαντινή ομώνυμη εκκλησία, χτισμένη γύρω στο 1830, πιθανότατα σε θέση παλαιότερης. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική μεγάλων διαστάσεων. Το κτίριο έχει δυο εισόδους. Είναι χτισμένο από μάρμαρο, ενώ υπάρχει και ανάγλυφη διακόσμηση με γλυπτούς δράκοντες (ή λέοντες) οι οποίοι θα πρέπει να θεωρούνταν ως προστάτες του ναού.

Συγχρόνως ένας σταυρός υποδηλώνει τη χριστιανική ιερότητα του χώρου. Στο ναό υφίστανται τρία κλίτη, αφιερωμένα αντίστοιχα στους Αγίους Αναργύρους, τον Άγιο Δημήτριο και στον Άγιο Γεώργιο.

Το εσωτερικό διασώζει την αρχική του διακόσμηση, ενώ το ξύλινο τέμπλο είναι ζωγραφιστό και μερικές από τις εικόνες του είναι έργα ζωγράφων από την Κολακιά. Δεσπόζουσα θέση στο διάκοσμο κατέχουν τα ζωγραφισμένα ταβάνια που χρονολογούνται από το 1879, στα οποία τα γεωμετρικά σχήματα διαμορφώνονται με λεπτούς πήχεις και κοσμούνται με φυτικά μοτίβα. Το τέμπλο του ναού είναι ζωγραφισμένο με βάζα με πλούσιες ανθοδέσμες ή κυπαρίσσια (ιερό δέντρο) και ρόδια (το σύμβολο της αφθονίας). Γύρω από τον άμβωνα εικονίζονται οι τέσσερις Ευαγγελιστές.

Η παλαιότερη εικόνα του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται τοποθετημένη σε προσκυνητάρι και χρονολογείται στα 1832. Τα μορφολογικά στοιχεία και ο διάκοσμος του Αγίου Γεωργίου αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα μακεδονικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και τέχνης του 19ου αιώνα.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Συντεταγμένες: 40.995587, 22.876756
Show Street View

Προσφορές Εμπειρίας

Log in

create an account