• Εγγραφείτε στο δελτίο νέων μας

English

  • Sign up in our newsletter

Photo gallery

Γουμένισσα, Ι.Μ. Οσίου Νικόδημου του Αγιορείτου

Σε μία από τις όμορφες πλαγιές του όρους Πάικου σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων και σε απόσταση 7χιλιομέτρων από τη Γουμένισσα, πάνω στον οικισμό Πεντάλοφο, βρίσκεται το Μοναστήρι του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Το Μοναστήρι είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, έχει εξάρτηση και ομοιότητες μ'αυτό. Η δημιουργία και η ανάπτυξη της Μονής Οσίου Νικοδήμου επιτεύχθηκε με την έμπνευση, τους οραματισμούς και την εργώδη προσπάθεια του Ηγουμένου αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου και της αρχικής τριμελούς ομάδας νέων που τον πλαισίωναν.Το 1981 θεμελιώθηκε το Καθολικό της Μονής -κεντρικός ναός- με την παρουσία τριών Μητροπολιτών. Είναι ένας ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νικόδημο (το ισόγειο τμήμα είναι αφιερωμένο στους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη).

Εκεί για πρώτη φορά μεταφέρθηκε εκτός Αγίου Όρους η ιερή κάρα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, προστάτη της Μονής, μιας μεγάλης προσωπικότητας του νεώτερου ελληνισμού, του πολυγραφότερου εκκλησιαστικού συγγραφέα του 18ου και του 19ου αιώνα. Ο Νάξιος στην καταγωγή Άγιος Νικόδημος, ο Αγιορείτης ήταν ο λόγιος και σοφός διδάσκαλος της Τουρκοκρατίας, ο διδαχος του υπόδουλου ελληνισμού που με τα βιβλία του έθρεψε πνευματικά γενιές ολόκληρες ραγιάδων, που θωράκισε τους Ρωμιούς και τους προστάτευε από τους δύο σοβαρούς κινδύνους εκείνης της εποχής, τον εξισλαμισμό και τον εκλατινισμό.

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Συντεταγμένες: 40.936976, 22.390975
Show Street View

Προσφορές Εμπειρίας

Log in

create an account