• Εγγραφείτε στο δελτίο νέων μας

English

  • Sign up in our newsletter

Photo gallery

Χωριά

Η φύση, η οποία υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη με την περιοχή, σε συνδυασμό με την ιστορική διαδρομή του τόπου και τους ανθρώπους του με τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, έχουν δημιουργήσει στα μέρη αυτά ένα άριστο δείγμα όμορφης και αρμονικής, παραδοσιακής, ελληνικής υπαίθρου.

Ορεινά χωριά όπως αυτά του όρους Πάικου και του όρους των Κρουσσίων στα οποία φθάνει κανείς μέσα από πανέμορφες διαδρομές σε ένα καταπληκτικό φυσικό τοπίο για να απολαύσει ξεκούραση, υγιεινό περιβάλλον και δροσερά νερά από τις πηγές των βουνών, αποπνέουν πραγματικά ηρεμία, γαλήνη και την εξαιρετική μοναδικότητα της περιοχής.

Η Γουμένισσα με τα στενά δρομάκια τα παλιά παραδοσιακά σπίτια, τα άφθονα νερά, την παράδοση των κρασιών ανωτέρας ποιότητας και τη μουσική των ''χάλκινων'' οργάνων από αυτοσχέδιες μπάντες.

Η Κάρπη, λίγο παραπάνω, κτισμένη πάνω σε οροπέδιο με το χαρακτηριστικό μαύρο ρέμα να τρέχει στο νοτιοδυτικό τμήμα του χωριού, η κοίτη του οποίου πράγματι έχει μαύρο χρώμα.

Το ιστορικό χωριό Σκρα με τους λίγους κατοίκους και τις πολλές φυσικές ομορφιές, σε υψόμετρο 520μ., που πήρε τ' όνομά του από την κοντινή κορυφή Σκρα ντι Λέγκεν που στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε πεδίο μάχης καθοριστικής για το Ελληνικό κράτος.

Η Γρίβα και η Καστανερή, πανέμορφα χωριά με άφθονη βλάστηση, δεντροκαλλιέργειες, κτηνοτροφία, αυθεντικά προϊόντα του δάσους και ορισμένα παλαιά κτίσματα με φρουριακό χαρακτήρα, που μαρτυρούν το χαρακτήρα της περιοχής τα παλαιότερα χρόνια.

Τα Μεγάλα Λιβάδια στο μέσον οροπεδίου σε υψόμετρο 1.200μ., βλαχοχώρι με πλούσια ιστορία και ακτινοβολία, το οποίο το καλοκαίρι σφύζει από ζωή.

Ο οικισμός Κούπα, σε υψόμετρο 600 μ., με τα σπάνιας πυκνότητας δάση βελανιδιάς και οξιάς, τα φυσικά σπήλαια, το ξινό ιαματικό νερό, το ποτάμι, τις πολυάριθμες πηγές και τους περίπου 100 κατοίκους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τις λαϊκές παραδοσιακές κατασκευές.

Το Μεταλλικό, με το κατάφυτο πράσινο φυσικό περιβάλλον και τη μοναδική εμπειρία να ακούσει κανείς το τραγούδι των αηδονιών στη μικρή ρεματιά έξω από το χωριό, ενώ στους πρόποδες του πευκόφυτου λόφου του βρίσκεται η πηγή με την ονομασία «Ξινό Νερό» το οποίο είναι κατάλληλο για ποσιθεραπεία.

Τα γραφικά χωριά Ποντοκερασιά και Κάτω Θεοδωράκι, στο όρος Κρουσσίων, που αποτελούν έναν ορεινό παράδεισο πολυποίκιλτης φυσικής ομορφιάς και διαθέτουν υποδομή για φυσιολάτρες που θα ήθελαν να περάσουν λίγες μέρες απολαμβάνοντας γαλήνη και την εξαιρετική τοπική κουζίνα.

Ειδικά, όμως, σε ότι αφορά τις τοπικές γεύσεις τα χωριά του Κιλκίς προσφέρουν μοναδικούς συνδυασμούς. Κρασί στη Γουμένισσα, ψάρια στα παραλίμνια χωριά της Δοϊράνης, ποντιακά τυριά και ζυμαρικά στη Βάθη, εδέσματα και γλυκά του κουταλιού στη Φιλυριά, ζυμωτό ψωμί και παραδοσιακά ζυμαρικά στο Φανό, μέλι στο Γερακώνα είναι μόνο ένα δείγμα του τι μπορεί κανείς να γευτεί.

Γενικότερα, τα χωριά του νομού Κιλκίς προσφέρονται, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, για να δει κανείς τις πλούσιες ομορφιές της φύσης, να απολαύσει αυθεντικές τοπικές γεύσεις και να έρθει σε επαφή με την παραδοσιακή τέχνη και τις παλιές συνήθειες της υπαίθρου. Να θαυμάσει τα αποτυπώματα που άφησαν άλλες εποχές, και τις πινελιές του χρόνου, μέσα από έθιμα που διαιωνίζονται σε έναν τόπο εξαιρετικό και ξεχωριστό.

Προσφορές Εμπειρίας

Log in

create an account