• Εγγραφείτε στο δελτίο νέων μας

English

  • Sign up in our newsletter

Photo gallery

Ορεινός πλούτος

Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων

Ένας πραγματικός φυτικός παράδεισος για τον επισκέπτη φυσιοδίφη. Στο Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων θα συναντήσει κανείς ενδημικά φυτά των Βαλκανίων, που ανθίζουν όλες τις εποχές του χρόνου. Ο επισκέπτης μπορεί να τα ανακαλύψει μέσα από διαφορετικές διαδρομές περιήγησης, που περιλαμβάνουν βραχόκηπους, αργυρόχρωμους, φαρμακευτικούς και αρωματικούς κήπους, καταρράκτες, μικρές λίμνες, ρυάκια, διαμορφωμένα μονοπάτια, λιβάδια και δασικές εκτάσεις.

Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος, έκτασης 310 στρεμμάτων είναι από τους νεότερους του είδους του στην Ευρώπη και διαθέτει σπάνια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, παραδοσιακές ποικιλίες οπωροφόρων, καλλωπιστικούς θάμνους, τεχνητές λίμνες, αυτοφυή είδη της βαλκανικής χλωρίδας, όλα αυτά μέσα σ’ ένα υπέροχο δάσος.

Είναι ανοιχτός για επισκέψεις και ξεναγήσεις καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα έως το μεσημέρι. Ο μοναδικός για τα Βαλκάνια Βοτανικός Κήπος βρίσκεται κοντά στον γραφικό οικισμό Ποντοκερασιά και στον σύγχρονο ξενώνα της, όπου οι φυσιολάτρες μπορούν να βρουν τον δικό τους μικρό ορεινό παράδεισο.

περισσότερα...

Καταρράκτες & όρος Μπέλλες

Μυσταγωγική αποκάλυψη κρυφής φυσικής ομορφιάς για τον επισκέπτη, μέσα σε ένα μοναδικό πράσινο τοπίο.

Το όρος Μπέλλες (2.031 μ.) αποτελεί το φυσικό όριο με την π.Γ.Δ.Μ. και ανατολικότερα με τη Βουλγαρία. Ο επιβλητικός όγκος του βουνού σε συνδυασμό με τη γαλήνια ομορφιά της λίμνης Δοϊράνης συνθέτουν ένα εκπληκτικό τοπίο.

Τα άφθονα νερά που ρέουν στην περιοχή, η πλούσια βλάστηση από τα χαμηλά του βουνού, με αιωνόβια πλατάνια, δρύες, σφένδαμο και φράξο, μαγεύουν τον επισκέπτη. Κρυμμένος μέσα σε πλούσια βλάστηση είναι και ο καταρράκτης του Μπέλλες, ο οποίος έγινε προσβάσιμος για τους περιπατητές με την δημιουργία πλακόστρωτου μονοπατιού και χώρου δασικής αναψυχής.

Στις παρυφές του βουνού, περιμένει τον επισκέπτη ο γραφικός οικισμός Καβαλάρι, με το κατασκηνωτικό κέντρο των προσκόπων. Ψηλά στο βουνό και μετά τα 2.000 μέτρα, η βλάστηση χάνεται και αρχίζει το βασίλειο των αετών.

περισσότερα...

Κρούσσια

Στα Κρούσσια, μια χαμηλή και καταπράσινη οροσειρά, με πυκνά δάση από φράξους και βελανιδιές, με υψηλότερη κορυφή το Μαυροβούνι στα 1.179 μέτρα, αναβλύζουν οι πηγές του Γαλλικού ποταμού.

Βουνά με έντονες αντιθέσεις, με χαράδρες και ρεματιές, με πλούσια δάση οξιάς, δρυόςκαι κωνοφόρων και ποικιλόμορφη πανίδα, διαθέτουν περιπατητικά μονοπάτια και φιλόξενους ξενώνες. Ιδανικός τόπος για πεζοπορία και βόλτα κοντά στη φύση.

Το όρος των Κρουσσίων είναι ένα μοναδικό «οικολογικό μονοπάτι», που προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες για δραστηριότητες στη φύση, γνωριμία με την τοπική κουζίνα και γνήσια ανθρώπινη επαφή με τους φιλόξενους κατοίκους της περιοχής.

περισσότερα...

Όρος Μαυροβούνι Κρουσσίων

Πολυποίκιλη χλωρίδα και δάση ξεχωριστής ομορφιάς θα συναντήσει κανείς στο Μαυροβούνι, την υψηλότερη κορφή της οροσειράς των Κρουσσίων, στα 1.200 περίπου μέτρα.

Το Μαυροβούνι ξεκινάει με κάθετη φορά από το όρος Κερκίνη (Μπέλλες) και προχωρώντας νοτιοανατολικά χωρίζει τη μεγάλη πεδιάδα των Σερρών από τις πεδινές εκτάσεις του Κιλκίς, αποτελώντας το φυσικό σύνορο ανάμεσα στους δυο νομούς. Η συστάδα αυτών των βουνών φυλάσσει τις πηγές του ποταμού «που δώρα φέρει», του Γαλλικού.

Βουνά με έντονες αντιθέσεις, με χαράδρες και ρεματιές με πλούσια δάση οξιάς, δάση δρυός, κωνοφόρων και ποικιλόμορφη πανίδα, διαθέτουν περιπατητικά μονοπάτια και φιλόξενους ξενώνες.

Η χλωρίδα στο Μαυροβούνι παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Στην περιοχή δεσπόζουν δάση φυλλοβόλας δρυός, κωνοφόρων και οξυάς. Παράλληλα όμως, η ποώδης βλάστηση είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Μυριάδες αγριολούλουδα ξεπετάγονται δίνοντας υπέροχα χρώματα στο τοπίο. Ασφόδελοι, μαλβίδες, βοϊδόγλωσσες, διάφορα είδη από καμπανούλες και αγριομαργαρίτες ανθίζουν πλάι σε αγιοκλήματα, σταυρουδάκια, αστράκια και γεράνια. Τσάι του βουνού και χαμομήλι μαζί με κάρδαμο δίνουν χρώμα στο τοπίο ενώ ο παρατηρητικός περιηγητής θα προσέξει ακόμα τα πολλά αγρωστώδη, τα αγριόκρινα, το βαλσαμόχορτο και το σπαθόχορτο, τον κρόκο και την αγριορίγανη.

Αφεψήματα και βάλσαμα, βότανα και χόρτα αναπτύσσονται σήμερα ανενόχλητα αφού έχει σταματήσει πια η αλόγιστη υλοτομία και η υπερβόσκηση της περιοχής. Ένας περίπατος στις εκτάσεις του σίγουρα θα σας αφήσει κάτι από τα υπέροχα χρώματα και αρώματα της ελληνικής φύσης.

περισσότερα...

Όρος Πάικο

Γαλήνιο, φιλικό και πανέμορφο, το όρος Πάικο προσφέρεται για ορεινές περιηγήσεις και μαγευτικές βόλτες φυσιολατρίας. Καλύπτει τη βορειοδυτική πλευρά του νομού Κιλκίς στα σύνορα με το νομό Πέλλας και έχει υψηλότερη κορυφή την Γκόλα Τσούκα (1.650 μέτρα).

Η γεωγραφική θέση του, σε συνδυασμό με το υψόμετρο, τη μορφολογία και τη σύσταση του εδάφους, χάρισε στην περιοχή ορισμένα αρκετά σπάνια χαρακτηριστικά.

Μέσα από πανέμορφες διαδρομές διασχίζοντας καταπράσινες πλαγιές, φθάνει κανείς στα γραφικά χωριά του Πάικου (όπως για παράδειγμα στα Γρίβα και Καστανερή) με μικρά καλντερίμια, κεντρικές πλατείες, θέσεις θέας και σχολικά κτίρια που αποπνέουν μια άλλη εποχή.

Στο Πάικο, βρίσκονται και τα Μεγάλα Λιβάδια, βλαχοχώρι με πλούσια ιστορία, το οποίο δικαιώνει το όνομά του με το ομώνυμο οροπέδιο που περικλείεται από κατάφυτες κορφές. Το γραφικό ορεινό χωριό Αρχάγγελος δεσπόζει στο όρος Πάικο, στα 820 μ. υψόμετρο. Είναι ένα πανέμορφο χωριό με πλούσια παραδοσιακά στοιχεία, μέσα σε καταπράσινα δάση από οξιές, πανύψηλες δρυς και χιλιάδες κερασιές. Το χωριό φημίζεται για την πλούσια παραγωγή κερασιού και πατάτας και συγκαταλέγεται πανελλαδικά στα πρώτα χωριά σε παραγωγή κερασιού.

Το Μέγα Ρέμα (Κοτζά - Ντερέ) ή Ρέμα της Πρωτομαγιάς είναι μια ειδυλλιακή τοποθεσία που βρίσκεται μόλις 3 χιλιόμετρα από την Αξιούπολη. Είναι ένας τόπος ιδανικός για ψάρεμα και διασκέδαση μια και διαθέτει ταβέρνες, εστιατόρια και δυνατότητες διαμονής. Ανατολικά, στη θέση «Τούρκικη βρύση» και σε υψόμετρο 1450 μ. υπάρχει καταφύγιο, απ’ όπου η ανάβαση στην κορυφή γίνεται με πεζοπορία μιας ώρας.

Η Κάρπη είναι ένας ακόμα μικρός οικισμός στους ανατολικούς πρόποδες του Πάικου (υψόμετρο 380 μ.), που ξεχωρίζει για το Μαύρο Ποτάμι του (Τσέρνα Ρέκα), που τον διατρέχει. Προήλθε από τέσσερις οικισμούς της περιοχής, που ενοποιήθηκαν στα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Στα σύνορα της χώρας υπάρχει η «πύλη» της Ειδομένης, με το όμορφο υδραγωγείο και την εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου που διακρίνεται για τον εσωτερικό της διάκοσμο. Ο οικισμός, ο οποίος είναι γνωστός για τον σιδηροδρομικό μεθοριακό σταθμό του, οφείλει τ’ όνομά του στην αρχαία Ιδομένη, για την οποία υπάρχουν αναφορές σε Ηρόδοτο και Θουκυδίδη.

περισσότερα...

Προστατευόμενες περιοχές

Το Κιλκίς διαθέτει μεγάλη ποικιλία οικοτόπων και υψηλή ποικιλότητα ειδών με πολλά ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Μεγάλος αριθμός σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας παρατηρούνται τόσο στα όρη Δύσσωρο, Κρούσια, Μαυροβούνι και Πάικο όσο και στην περιοχή που γειτνιάζει με τη λίμνη Δοϊράνη, αλλά και με τους ποταμούς Γαλλικό και Αξιό.

Το σπάνιο οικοσύστημα του υδάτινου όγκου της Πικρολίμνης, με τα λασπόλουτρα της, ξακουστή από τα ομηρικά χρόνια για τις θεραπευτικές της ιδιότητες είναι ενταγμένο στο δίκτυο των περιοχών  Natura 2000.

περισσότερα...

Προσφορές Εμπειρίας

Log in

create an account